13 Kasım 2007 Salı

Müslümanların ilmi başarıları

“Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetçe asla sapıtmayacaksınız: Allah’ın kitabı ve Resulü’nün sünneti.”

Kuran'ı ve Peygamberimiz (sav)'in sünnetini takip eden Müslüman bilim adamları, tarih boyunca hep başarılı olmuşlar, astronomi, matematik, geometri, tıp gibi bilim dallarında çok önemli keşifler gerçekleştirmişlerdir. Bu bilgiler vesilesiyle, bilimde ve toplumsal yaşamda büyük değişimler ve çok önemli ilerlemeler olmuştur. Bu Müslüman bilim adamları ve çalışmalarından bazıları şöyledir:

Abdüllatif el-Bağdadi, anatomi konusundaki çalışmaları ile tanınmaktadır. Alt çene ve göğüs kemiği gibi vücuttaki birçok kemiğin anatomisi hakkında geçmişte yapılmış hataları düzeltmiştir. Bağdadi'nin El-İfade ve'l-İtibar adlı eseri 1788 yılında düzenlenerek, Latince, Almanca ve Fransızca'ya çevrilmiştir. Makalatün fi'l-Havas isimli eseri ise beş duyu organını incelemektedir.

İbn-i Sina, birçok hastalığın nasıl tedavi edilebileceğini açıklamıştır. En ünlü eseri olan El-Kanun fi't-Tıb Arapça yazılmış ve 12. yüzyılda Latince'ye çevrilerek Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyıla kadar temel ders kitabı olarak kabul edilmiş ve okutulmuştur. El-Kanun'da söz edilen tıbbi bilgilerin büyük bir bölümü bugün dahi geçerliliğini korumaktadır.

Zekeriya Kazvini, Aristo'dan beri süregelen beyin ve kalple ilgili birçok yanlış düşünceyi çürütmüştür. Kalp ve beyinle ilgili bilgileri bugünkü bilgilerimize son derece yakındır.

Zekeriya Kazvini, Hamdullah Müstevfi el-Kazvini (1281-1350) ve İbnü'n-Nefis'in anatomi üzerine olan çalışmaları modern tıp biliminin temelini oluşturmuştur.

Ali bin İsa'nın üç ciltlik göz hastalıkları üzerine yazdığı Tezkiretü'l-Kehhalin fi'l-Ayn ve Emraziha isimli eserinin birinci cildi tamamen göz anatomisine ayrılmış olup çok değerli bilgiler mevcuttur. Bu eser daha sonraları Latince'ye ve Almanca'ya çevrilmiştir.

Beyruni, Galilei'den 600 yıl önce dünyanın döndüğünü kanıtlamış, Newton'dan 700 sene önce dünyanın çapını hesaplamıştır.

Ali Kuşçu, Ay'ın ilk haritasını çıkarmıştır ve bugün Ay'da bir bölgeye onun ismi verilmiştir.

Sabit Bin Kurra, Newton'dan asırlar önce diferansiyel hesabını keşfetmiştir.

Battani, trigonometrinin ilk kaşifidir.

Ebu'l Vefa, ise trigonometriye "sekant-kosekant" terimlerini kazandırmıştır.

Harizmi, ilk cebir kitabını yazmıştır.

Mağribi, bugün Paskal üçgeni olarak bilinen denklemi Pascal'dan 600 yıl önce bulmuştur.

İbn-i Heysem, optik biliminin kurucusudur. Roger Bacon ve Kepler onun eserlerinden faydalanmışlar, Galilei de onun eserlerinden faydalanarak teleskobu bulmuştur.
Kindi, ise Einstein'dan 1100 yıl önce izafi fizik ve izafiyet teorisini ortaya atmıştır.

Akşemseddin, Pasteur'den yaklaşık 400 sene önce yaşamış ve ilk olarak mikropların varlığını keşfetmiştir.

Ali Bin Abbas, ilk kanser ameliyatını gerçekleştirmiştir.

İbn-i Cessar, cüzzamın sebep ve tedavi şekillerini açıklamıştır.

Burada sadece birkaçına yer verilen Müslüman bilim adamları, Kuran'ı ve Peygamberimiz (sav)'in yolunu izleyerek, modern bilimin temelini oluşturacak önemli keşiflerde bulunmuşlardır.

Görüldüğü gibi, tarihte birçok kavim gönderilen elçiler vasıtasıyla sanatta, tıpta, teknolojide ve bilimde gelişmeler sağlamışlardır. Peygamberlere itaat edip uyarak, bu mübarek insanların teşvikleri ve tavsiyeleriyle onlardan öğrendikleri bilgileri geliştirmişler ve bunları sonraki nesillere de aktarmışlardır. Ayrıca tarih boyunca zaman zaman hak dinden uzaklaşıp batıl inanışlar geliştiren toplumlar, bu mübarek elçilerin tebliğleriyle yeniden tek İlah inancına dönmüşlerdir.

Allah Al-i İmran Suresinde inanan kullarına olan yardımını şöyle bildirmiştir:
“Eğer Allah size yardım ederse, artık sizi yenilgiye uğratacak yoktur.” (Ali İmran Suresi, 160)

İnsanlar başarının sırlarını pek çok koşulun bir araya gelmesiyle oluşacağını sanmaktadırlar, oysa başarıyı veren Allah’tır. Allah’ın yardımıyla samimi iman sahipleri her zaman üstün konuma gelirler. Hz. Şuayb kavmine tebliğde bulunurken 'başarısının ancak Allah ile' (Hud Suresi, 88) olduğunu söylemiştir. Başarılı olmak için gösterilen gayrette önemli olan Allah’ın rızasını hedeflemektir.

Kuran’a uyan ve Peygamberimiz (s.a.v)’in sünnetini takip edenlerin Allah’ın izni ile tüm işleri amacına ulaşır. Çünkü bu kişilerin başarı dilekleri dünya hırslarını tatmin etmek için değildir. Temel hedefleri Allah’ın dinine hizmek etmektir. Allah’ın bu niyette yaşayan kullarına olan vaadi şu şekildedir:

“… Allah kendi (dini)ne yardım edenlere kesin olarak yardım eder. Şüphesiz Allah, güçlü olandır, aziz olandır. ” (Hac Suresi, 40)
Allah’ın ilmi araştırmalarda başarılı kıldığı Müslüman bilim adamları günümüzde tüm inananlara örnek olmalıdır. Allah’ın bir nimeti olarak yaşadığımız dönemdeki teknolojik imkanlar ilmi araştırmaları çok kolaylaştıracak durumdadır. Bu konuda ilerlemeyi önleyen en önemli etkenlerden biri ‘boş’ konularla vakit kaybetmektir. Eğer inananlar dikkatlerini asıl olarak Allah’ın rızasını kazanabilecekleri konulara çevirirlerse, yöneldikleri her mevzuda başarılı olduklarını göreceklerdir.
MilliGazete