23 Mayıs 2006 Salı

Müslüman her zaman olumlu düşünür

Allah’tan korkan ve ahiretin varlığına inanan bir Müslüman, kendini tam anlamıyla Allah’a teslim eden, başına gelen olaylara karşı son derece teslimiyetli olan kişidir. Kur’an’da bildirildiği üzere, insanlar yaratılışları gereği ancak bu şekilde mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebilirler.

Çevremizde gördüğümüz bazı insanların gerçek anlamda mutlu olamamaları da yine bu sırra dayanmaktadır. Aslında bu ruh hali sadece bir anlık bir mutsuzluk veya belli olaylar karşısında oluşan bir durum değil, o kişinin hayata olumsuz bakışından kaynaklanan genel bir sonuçtur. Kur’an ahlakına tamamen ters olan bu ruh hali, kişinin kendisiyle birlikte çevresindekilere de içinden çıkılamaz bir sıkıntı verir.

Din ahlakının yaşanmadığı toplumlarda insanların içine düştükleri en büyük yanılgılardan biri, yaşadıkları olaylar karşısında çoğu zaman sakin ve tevekküllü bir tavır sergileyememeleridir. Olumlu ya da olumsuz gibi görünen tüm olayları, Allah’ın mutlaka büyük hayır ve hikmetlerle yarattığını anlayamayan bu kişiler, çevrelerindeki insanları da rahatsız edecek şekilde kuruntu, şüphe ve olumsuzluğun hakim olduğu bir ortam meydana getirirler. Bu tavır çevredeki insanlar tarafından genellikle “hoşnutsuzluk” şeklinde teşhis edilir. Allah’ın insanlar için yoktan var ettiği ve her an da yaratmaya devam ettiği sayısız nimet ve güzelliğe rağmen şeytan, insana özellikle olaylardaki hoşnutsuz olacağı, karamsarlığa kapılacağı yönleri göstermeye çalışır. Örneğin, böyle bir kişi, yaşadığı hayattan, içinde bulunduğu ortam ve şartlardan, çevresindeki insanların tavırlarından, karşılaştığı olaylardan veya buna benzer pek çok konudan sürekli hoşnutsuz ve şikayetçidir.

İnsanları Olumsuz Ruh Haline Sevk Eden Nedenler Nelerdir?

•“Ya şöyle bir şey olursa” veya “bunun sonucunda kesin böyle bir olay olacak” gibi tamamen karamsarlığa dayalı, gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair hiçbir bilginin bulunmadığı olayları düşünerek kuruntulara kapılmak,

•Her zaman en kötü ihtimalin gerçekleşeceğini düşünmek,

•Vicdan azabı çektiği olayları kendi kendine tekrarlamak,

•Düşünmeden olumlu olumsuz her şeye karşı çıkmak,

•Sahip olduklarına şükretmeyip hep daha fazlasına tamah etmek ve sahip olamadıklarını düşünerek hoşnutsuzluk duymak,

•Kendisini mutlu olacak hiçbir şey olmadığına inandırmak,

•İnsanlara güzel söz söylemek yerine terslemeyi alışkanlık haline getirmek,

•Bir işe başlamadan önce, o işi zorlaştırabilecek çok fazla olasılık düşünmek ve bunun sonucunda neredeyse bu işi yapmaktan vazgeçme aşamasına gelmek...